štaZnači.com » I... » IF.. » IFIGENIJA

Šta znači IFIGENIJA?

» Ifigenija • ženski rod (mitologija) Kći kralja Agamemnona i Klitemnestre. Da bi se umilostivila boginja Artemida - koja je srdita na Agamemnona sprečavala odlazak Helena iz Aulide u Troju - Agamemnon je hteo da je prinese boginji na žrtvu, ali je ova odnese na Tevridu i učini svojom sveštenicom. Tu spase svog brata Oresta i pobegne s njim i kipom Artemidinim u Atiku, gde je umrla kao sveštenica. U svetskoj umetnosti i književnosti predmet mnogih obrada: Eshil, Sofoklo, Evripid, Rasin, Gete; opera od Gluka.


На ћирилици: Шта значи ИФИГЕНИЈА? (аутоматски генерисано)

» ИФИГЕНИЈА • ЖЕНСКИ РОД (МИТОЛОГИЈА) КЋИ КРАЉА АГАМЕМНОНА И КЛИТЕМНЕСТРЕ. ДА БИ СЕ УМИЛОСТИВИЛА БОГИЊА АРТЕМИДА - КОЈА ЈЕ СРДИТА НА АГАМЕМНОНА СПРЕЧАВАЛА ОДЛАЗАК ХЕЛЕНА ИЗ АУЛИДЕ У ТРОЈУ - АГАМЕМНОН ЈЕ ХТЕО ДА ЈЕ ПРИНЕСЕ БОГИЊИ НА ЖРТВУ, АЛИ ЈЕ ОВА ОДНЕСЕ НА ТЕВРИДУ И УЧИНИ СВОЈОМ СВЕШТЕНИЦОМ. ТУ СПАСЕ СВОГ БРАТА ОРЕСТА И ПОБЕГНЕ С ЊИМ И КИПОМ АРТЕМИДИНИМ У АТИКУ, ГДЕ ЈЕ УМРЛА КАО СВЕШТЕНИЦА. У СВЕТСКОЈ УМЕТНОСТИ И КЊИЖЕВНОСТИ ПРЕДМЕТ МНОГИХ ОБРАДА: ЕСХИЛ, СОФОКЛО, ЕВРИПИД, РАСИН, ГЕТЕ; ОПЕРА ОД ГЛУКА.

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz IFIGENIJA se sastoji iz 9 karaktera što je za 0.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 5 (55.6%) samoglasnika, što je za 12.8 procenata više od proseka. Napisano unazad: AJINEGIFI.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
.. ..-. .. --. . -. .. .--- .-

Prisutnost reči Ifigenija na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman