štaZnači.com » B... » BO.. » BOGOMOLJKA

Šta znači BOGOMOLJKA?

» bogomoljka • ženski rod (bube) Insekt iz reda ortoptera, na svetu živi oko 1.5vrsta bogomoljki. Najveći broj ih je u tropskim predelima. Ali, ima ih po čitavoj Evropi, gde najčešće biraju topla i sunčana staništa s bujnom vegetacijom.
Najmilija hrana bogomoljki su skakavci i razni insekti tvrdokrilci. Toliko je proždrljiva da ni kada je zauzeta ležanjem na jajima ne propušta priliku da ugrabi nekog insekta za slastan zalogaj. Može za jedan dan da pojede tri skakavca, jednog pauka i jednog mužjaka bogomoljku.
Bogomoljka ima krila ali je slab letač, pa se uglavnom vere po grmlju ili travama. Posle onog monstruoznog sparivanja, ženka bogomoljka polaže jaja u grupice, najčešće na biljnu stabljiku, grančicu ili kamen. Oblaže ih lepljivim penušavim sekretom koji se stvrdnjava na vazduhu i kao sunđer štiti od spoljnih uticaja i time završava svoju ulogu majke.


На ћирилици: БОГОМОЉКА? A napisano unazad: AKJLOMOGOB

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz BOGOMOLJKA se sastoji iz 10 karaktera što je za 1.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 4 (40%) samoglasnika, što je za 2.8 procenata manje od proseka.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
-... --- --. --- -- --- .-.. .--- -.- .-

Prisutnost reči Bogomoljka na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman