štaZnači.com » F... » FA.. » FANARIOTI

Šta znači FANARIOTI?

» fanarioti Stanovnici kvarta Fanar (fenjer), ugledne i većinom bogate grčke porodice u Carigradu koje vode poreklo od grčkih aristokratskih porodica pošteđenih od gonjenja pri zauzeću Carigrada; docnije: naziv za sve Grke koji su u Turskoj bili na visokim položajima i imali velik uticaj na carigradsku patrijaršiju; kod nas: Grci koji su dolazili u Srbiju za vladike i druge svešteničke pretstavnike, a isticali se sebičnošću i lukavstvom.


На ћирилици: Шта значи ФАНАРИОТИ? (аутоматски генерисано)

» ФАНАРИОТИ СТАНОВНИЦИ КВАРТА ФАНАР (ФЕЊЕР), УГЛЕДНЕ И ВЕЋИНОМ БОГАТЕ ГРЧКЕ ПОРОДИЦЕ У ЦАРИГРАДУ КОЈЕ ВОДЕ ПОРЕКЛО ОД ГРЧКИХ АРИСТОКРАТСКИХ ПОРОДИЦА ПОШТЕЂЕНИХ ОД ГОЊЕЊА ПРИ ЗАУЗЕЋУ ЦАРИГРАДА; ДОЦНИЈЕ: НАЗИВ ЗА СВЕ ГРКЕ КОЈИ СУ У ТУРСКОЈ БИЛИ НА ВИСОКИМ ПОЛОЖАЈИМА И ИМАЛИ ВЕЛИК УТИЦАЈ НА ЦАРИГРАДСКУ ПАТРИЈАРШИЈУ; КОД НАС: ГРЦИ КОЈИ СУ ДОЛАЗИЛИ У СРБИЈУ ЗА ВЛАДИКЕ И ДРУГЕ СВЕШТЕНИЧКЕ ПРЕТСТАВНИКЕ, А ИСТИЦАЛИ СЕ СЕБИЧНОШЋУ И ЛУКАВСТВОМ.

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz FANARIOTI se sastoji iz 9 karaktera što je za 0.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 5 (55.6%) samoglasnika, što je za 12.8 procenata više od proseka. Napisano unazad: ITOIRANAF.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
..-. .- -. .- .-. .. --- - ..

Prisutnost reči Fanarioti na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman