štaZnači.com » M... » MR.. » MRAVINJAK

Šta znači MRAVINJAK?

» mravinjak • muški rod Mravlja naseobina, sastoji se od nadzemnog i podzemnog dela. Još niže, u dubini zemlje nalaze se hodnici koji se završavaju širokim šupljinama. Jedne od njih koriste se kao smetlišta, druge, dublje, služe za zimovanje porodice. Temperatura u njima ne spušta se ispod pet stepeni.
Sav mravinjak isprepleten je hiljadama hodnika. Sitni građevinski materijal, sakupljeno po hodnicima, mravi izvlače na površinu: iglice, peteljke, listove, grančice, a drugi, isti takav materijal dovlače. Na prvi pogled besmislen, ovaj posao je neophodan jer se tako sprečava pojava plesni. (Napušteni mravinjak odmah napadaju gljivice). Pri tom mešanju materijala krupnije grančice se spuštaju unutra i mravi nisu u stanju da ih izvuku. Tako se obrazuje unutrašnji konus mravinjaka. Spolja je mravinjak okružen nasipom zemlje izbačenom iz hodnika, bogatom hranljivim materijama: zasićena je razloženim ostacima iglica, lišća, mrtvih insekata. Zato trava i grmlje rastu oko mravinjaka bujnije nego u blizini.


На ћирилици: МРАВИЊАК? A napisano unazad: KAJNIVARM

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz MRAVINJAK se sastoji iz 9 karaktera što je za 0.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 3 (33.3%) samoglasnika, što je za 9.5 procenata manje od proseka.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
-- .-. .- ...- .. -. .--- .- -.-

Prisutnost reči Mravinjak na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman