štaZnači.com » S... » SA.. » SABLJARKA

Šta znači SABLJARKA?

» sabljarka • ženski rod (riba) Jedna od najbržih riba u okeanu, dostiže brzinu i do km na sat. Na vrhu glave ima dugačak i oštar rog po kome je dobila ime.
Poznata je i kao marlin, pripada porodici ksifalida. Ima izduženo vretenasto telo, kojim dominira razvijena glava i donja vilica. Ono po čemu su ove ribe toliko poznate jeste ta vilica produžena u dug, pljosnat i oštar mač (sablju) čija dužina iznosi do jedne trećine ribe.
Koža je hrapava i gola, a trbušna strana je srebrnaste boje. Sabljarka je rasprostranjena u morima tropskom i severnog umerenog pojasa. Stanovnik je pučine i zovu je riba bez zemlje. Često se može zapaziti u Južnoafričkom zalivu, u Gani, u oblastima ekvatora, Meksičkog zaliva, Karipskih ostrva i u vodama na ivici Pacifika. Izvanredno je brza i dobar plivač, u proseku prelazi devet milja a čas, a kad naleti na jato riba zaleti se svom snagom na njih mašući svojim mačem i tako ubijene ribe proguta.


На ћирилици: САБЉАРКА? A napisano unazad: AKRAJLBAS

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz SABLJARKA se sastoji iz 9 karaktera što je za 0.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 3 (33.3%) samoglasnika, što je za 9.5 procenata manje od proseka.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
... .- -... .-.. .--- .- .-. -.- .-

Prisutnost reči Sabljarka na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman