štaZnači.com » S... » SR.. » ŠREDINGER

Šta znači ŠREDINGER?

» Šredinger • muški rod Iako je ime austrijskog fizičara (1887-1961), jedan od dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 193godine, nerazdvojno povezana sa talasnom mehanikom i postavljanjem kvantne i atomske teorije na sasvim nove osnove, njegovo interesovanje je bilo i van domena teorijske fizike.
U eseju "Šta je život?" tretira se fizički pristup živoj ćeliji, a iste godine izdao je i esej "Um i materija". Iz njih se zaključuje da je Šredinger bi zainteresovan i za biološke probleme.


На ћирилици: Шта значи ШРЕДИНГЕР? (аутоматски генерисано)

» ШРЕДИНГЕР • МУШКИ РОД ИАКО ЈЕ ИМЕ АУСТРИЈСКОГ ФИЗИЧАРА (1887-1961), ЈЕДАН ОД ДОБИТНИКА НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА ФИЗИКУ 193ГОДИНЕ, НЕРАЗДВОЈНО ПОВЕЗАНА СА ТАЛАСНОМ МЕХАНИКОМ И ПОСТАВЉАЊЕМ КВАНТНЕ И АТОМСКЕ ТЕОРИЈЕ НА САСВИМ НОВЕ ОСНОВЕ, ЊЕГОВО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЈЕ БИЛО И ВАН ДОМЕНА ТЕОРИЈСКЕ ФИЗИКЕ.
У ЕСЕЈУ "ШТА ЈЕ ЖИВОТ?" ТРЕТИРА СЕ ФИЗИЧКИ ПРИСТУП ЖИВОЈ ЋЕЛИЈИ, А ИСТЕ ГОДИНЕ ИЗДАО ЈЕ И ЕСЕЈ "УМ И МАТЕРИЈА". ИЗ ЊИХ СЕ ЗАКЉУЧУЈЕ ДА ЈЕ ШРЕДИНГЕР БИ ЗАИНТЕРЕСОВАН И ЗА БИОЛОШКЕ ПРОБЛЕМЕ.

Mobilna verzija

Skok na verziju prilagođenu za mobilni:
QR kod link ka mobilnoj verziji

Dosadna statistika

Izraz ŠREDINGER se sastoji iz 9 karaktera što je za 0.2 više od prosečne srpske reči. Sadrži 3 (33.3%) samoglasnika, što je za 9.5 procenata manje od proseka. Napisano unazad: REGNIDERŠ.

Još malo zabave

Ispisano morzeovom azbukom:
... .-. . -.. .. -. --. . .-.

Prisutnost reči šredinger na internetu (rezultati pretrage se otvaraju u novom prozoru):

Pretraga za slike

BING pretraga za reč

Google web pretraga

Prevod na engleski

Sva prava zadržana StaZnaci.com © 2014 Uslovi upotrebe
Programirao Igiman